Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Bez problema na putu ka EU

cvijanovic

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne predviđa probleme BiH na putu prema EU ukoliko se svi budu ponašali odgovorno i kako je to definisano u mehanizmu koordinacije.

“Neće biti problema ukoliko neko ne bude pokušao da pravi improvizaciju ili da izbjegne ono što je tamo dogovoreno, da svaki nivo vlasti bude apsolutno prepoznat u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i to je odluka o koordinaciji koja apsolutno odgovara potrebama Republike Srpske i svakome, ali nikada ne znate kada će neko normalno pitanje postati veliko političko”, rekla je Cvijanovićeva juče za Radio Republike Srpske.

Ona je podsjetila da BiH ima usaglašen mehanizam koordinacije, koji su usvojili svi nivoi vlasti, te će se sljedeće sedmice naći i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Očekujemo da ćemo moći da radimo, da će ta interakcija između različitih nivoa vlasti biti daleko bolja nego do sada i da ćemo moći krenuti prema Evropi. Prvi veliki zadatak biće ispunjavanje upitnika, što će podrazumijevati angažman svih nivoa vlasti i svih institucija”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska spremna da obavi taj dio posla.

“Da bismo došli do statusa kandidata moramo riješiti pitanje `Sejdić – Finci`. Stav Republike Srpske neće se mijenjati”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da bi put ka Evropi mogao biti deblokiran time što su neke stvari riješene, ali ostaje velika dilema šta se dešava sa Evropom koja trenutno nije za proširenje, ali kretanje tim strateškim putem za BiH ostaje cilj.