Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših prioriteta

Београд – Ивица Дачић

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je članstvo u EU jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a da perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje se sprovode, javlja Anadolu Agency (AA).

Dačić je na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u slovenačkom Bledu rekao da “članstvo u EU za Srbiju svakako ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, a perspektiva članstva daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu”.

“Naša je nada da ćemo predsjedavanje Estonije zapamtiti po tome što je Srbija otvorila veći broj pregovaračkih poglavlja – i učinićemo sve što je do nas da se to i ostvari. Međutim, naš reformski proces sprovodimo prvenstveno zarad nas samih – naše zemlje i građana. Članstvo u EU je dodatna korist, kojoj težimo kao ključnom spoljnopolitičkom cilju”, rekao je Dačić i dodao:

“Svjesni smo da je, u odnosu na druge kandidate, pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom. Taj proces zavisi od obe strane. Međutim, a to želim posebno da naglasim, sva sporna pitanja u regionu moramo da rješavamo neposrednim razgovorima zainteresovanih strana, a u okviru pregovaračkog procesa isključivo pitanja iz domena pravnih tekovina i pozitivne prakse EU”.

Od Srbije, kako je rekao, “možete da očekujete konstruktivan pristup i nepokolebljivu posvećenost pri rješavanju svih sporova i otvorenih pitanja”.