Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Otvaranje prvih poglavlja do kraja godine

Asselborn – Dačić

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bi prva poglavlja u pregovorima sa EU trebalo da budu otvorena do kraja godine, uz napomenu da će to najverovatnije biti poglavlja 32 i 35.

Dačić je nakon sastanka sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Luksemburga Jeanom Aseslbornom na zajedničkoj konferenciji za novinare naveo da su u opticaju dva termina za održavanje druge međuvladine konferencije, na kojoj bi najverovatnije trebalo da budu otvorena prva poglavlja, a to je novembar ili najkasnije 15. ili 16. decembar.

Asselborn je, prenosi se iz Vlade Srbije, s tim u vezi podsjetio na to da je Luksemburg, koji do kraja godine predsjedava EU, uvek podržavao prijem Srbije u Evropsku uniju.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da otvorimo prvo poglavlje ove godine”, poručio je Asselborn.

Govoreći o izbjegličkoj krizi, Dačić je naglasio da Srbija insistira na tome da se uključi u mjere EU za sistemsko rješenje zbrinjavanja migranata.

Srbijanski šef diplomatije je podvukao da nije donijeta nikakva odluka o otvaranju kampova za smještaj migranata na teritoriji Srbije već se samo radi o prihvatnim centrima.

Asselborn je ocijeno da je Srbija veoma angažovana u ovom pitanju, pri čemu je izrazio zahvalnost Vladi Srbije na uloženim naporima.

“Moramo veoma tijesno sarađivati sa zemljama zapadnog Balkana kako bismo riješili ovaj problem. Srbija je imala bolno iskustvo sa izbjeglicama devedesetih godina, vlasti i narod Srbije razumiju o kakvoj je tragediji riječ”, istakao je zvaničnik Luksemburga koji danas boravi u posjeti Beogradu.