Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Pružiti Srbiji i regionu izvjesnost članstva u EU

Београд – Ивица Дачић

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je za Srbiju i region veoma bitno da im se pruži izvjesnost članstva u EU, kakvu su imale sadašnje članice jer su proteklih godina kriterijumi sve brojniji i složeniji.

Dačić je na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Dubrovniku rekao da članstvo u EU za Srbiju ostaje jedan od najviših spoljnopolitičkih prioriteta, iako iz Brisela povremeno stižu poruke koje ne ohrabruju.

“Bez jasne evropske perspektive teško je očekivati da će region ostati stabilan i na evropskom kursu. Nadamo se da će i naši sagovornici u Briselu uvidjeti koliko je važno da se naš pristupni proces odvija određenom dinamikom i kolike mogu biti posljedice ukoliko bi ponovo došlo do zastoja”, naveo je Dačić.

On kaže da perspektiva članstva u EU daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi i predstavlja podsticaj pomirenju i regionalnoj saradnji na Balkanu.

Dačić je zamolio zemlje regiona da podrže Beograd da bude sjedište Sekretarijata Transportne zajednice. “To je logičan korak, jer već više od 10 godina u Beogradu uspješno radi Transportna opservatorija za jugoistočnu Evropu, koja treba da preraste u buduću Transportnu zajednicu”, rekao je Dačić.

Podsjećajući da je Srbija do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a dva privremeno zatvorila, Dačić je istakao da je cilj da u narednom periodu otvori sva poglavlja za koja je tehnički spremna.

Dačić je ocijenio da je proces pristupanja EU u velikoj mjeri i politički, te napomenuo da je, u odnosu na druge kandidate, pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom.

“Mi smo skoro dvije godine čekali da otvorimo prva pregovaračka poglavlja jer nismo imali s kim u Prištini da vodimo dijalog. Tako nešto ne smije da se ponovi, zato što bi se na taj način Srbija, koja svesrdno sprovodi reforme, kaznila zbog tuđe opstrukcije”, rekao je on.

On je podsjetio da se ni postignuti dogovori ne poštuju, te zapitao zbog čega ni nakon četiri godine nije formirana zajednica srpskih opština.

“Da li biste sjedili skrštenih ruku i čekali da Beograd ne ispunjava svoje obaveze? Da li biste ćutali da mi verbalno napadamo druge u regionu i izražavamo teritorijalne pretenzije”, upitao je Dačić.

On je istakao da Srbija očekuje od EU principijelnost, dosljednost i poštovanje svakog prema njegovim djelima.

“Naš stav je da sva sporna pitanja treba rješavati u odgovarajućem forumu u neposrednim razgovorima dvije zainteresovane strane, a u okviru pregovaračkog procesa isključivo pitanja iz domena pravnih tekovina i pozitivne prakse EU”, naveo je Dačić.