Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić: Srbija je uz Crnu Goru lider u procesu pristupanja EU

ivica-dacic

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak u Bruxellesu da Beograd ostaje iskreno posvećen procesu dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom, što je i do sada više puta dokazao implementacijom postignutih dogovora.

Dačić je ponovio kako je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prvi strateški vanjskopolitički prioritet Srbije, kako to odražava volju građana Srbije kao i opredjeljenje ove, ali i prethodnih vlada u Beogradu, objavljeno je na internetskim stranicama Vlade Srbije.

“U tom smislu, imamo legitimno očekivanje da će najavljena strategija za pristupanje EU (Strategy for the successful accession of Serbia and Montenegro to the European Union) jasno prepoznati da je Srbija, uz Crnu Goru, lider u procesu pristupanja EU i da je perspektiva punopravnog članstva tokom mandata iduće EK dostižan i realan cilj”, izjavio je Dačić napomenuvši kako to ne znači da treba staviti u drugi plan europski put drugih aspiranata za članstvo u regiji.

To će, naprotiv, po riječima Dačića, podstaći sve na zapadnom Balkanu da se pozitivno nadmeću na tom polju i da brže i efikasnije sprovode unutarnju transformaciju.

“Duboko sam uvjeren u to da ćemo mi u Beogradu biti zadovoljni Strategijom, kada ona bude objavljena”, kazao je Dačić u Bruxellesu na radnom ručku ministara vanjskih poslova država članica EU i država kandidata za članstvo u EU, koji je organiziran u okviru estonskog predsjedavanja Vijeću EU-a.

Dačić je ustvrdio kako je Srbiji drago što u državama članicama sve jasnije uviđaju da je evropska perspektiva zapadnog Balkana od ključnog značaja za stabilnost regije i Europe u cjelini.

“Mi smo načinili velike korake u normalizaciji odnosa s Albanijom, BiH, Makedonijom, Crnom Gorom. I predsjednik Republike Srbije i članovi Vlade veoma dobro shvaćaju značaj regionalne stabilnosti za budućnost Srbije”, kazao je Dačić.