Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davis: Britanija neće povući član 50 na samitu EU u martu

david davis

Ministar za Brexit David Davis izjavio je u utorak da je britanska vlada na putu da ispuni rok od kraja marta za pokretanje zvanične procedure razlaza s Evropskom unijom, ali da Britanija neće to učiniti na samitu EU narednog mjeseca.

Zvaničnici EU nestrpljivi su da saznaju kada će premijerka Theresa May povući član 50 Lisabonskog ugovora i pokrenuti najkompliciranije pregovore koje je Britanija imala od Drugog svjetskog rata kako bi okončala svoje članstvo u bloku.

Davis je u Stockholmu upitan očekuje li da May uruči pismo o članu 50 na samitu EU u Bruxellesu 9. i 10. marta – datumu za koji su britanski mediji javili da je pod razmatranjem kako bi se izbjegao svaki sukob na samitu s 27 ostalih država članica 25. marta na kome će se slaviti šezdeseta godišnjica bloka.

– Deveti ili deseti mart nije datum koji priznajem u našem vremenskom okviru. Rekli bismo da će to biti krajem marta, negdje tokom marta – izjavio je Davis na konferenciji za novinare s Anne Lind, švedskom ministricom za evropska pitanja i trgovinu.

– Uvjeren sam da ćemo to učiniti prije našeg vremenskog roka, ali ne nužno prije onoga koji vi pominjete – dodao je.

Davis je izjavio kako je uvjeren da će zakonodavstvo potrebno za pokretanje člana 50 usvojiti gornji dom britanskog parlamenta “dosta prije kraja marta”.

U ovom je mjesecu donji dom parlamenta usvojio prijedlog zakona i sada je proslijeđen neizabranom Domu lordova, gdje neki članovi tvrde da će postaviti uslove za njegovo usvajanje kako bi opteretili vladin vremenski rok.