Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

De Maiziere: Njemačka ne žali zbog izvještaja o Turskoj

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere branio je vladin izvještaj koji je procurio u javnosti i u kome se navodi da je Turska utočište za islamističke grupe, što je dodatno pojačalo napetosti s Ankarom, ključnim partnerom u naporima na obuzdavanju masovne migracije.

Turska i Njemačka imali su brojne sporove u posljednjim mjesecima, upravo u vrijeme dok Evropska unija pokušava da osigura tursku pomoć u zaustavljanju priliva migranata u Evropu, od kojih je daleko najveći broj stigao u Njemačku.

Ankara je također izazvala kritike Zapada zbog čistki nakon propalog pokušaja puča 15. jula.

U vladinom izvještaju, koji je u ovoj sedmici objavila njemačka državna televizija ARD navodi se da je Turska postala utočište za islamističke grupe i da predsjednik Tayyiop Erdogan ima “ideološki afinitet” prema Hamasu u Gazi, Muslimanskom bratstvu u Egiptu i prema oružanoj islamističkoj opoziciji u Siriji.

ARD je javila da je izvještaj povjerljiv i da ga je sastavilo ministarstvo unutrašnjih poslova na parlamentarni zahtjev ljevičarske stranke Linke.

De Maiziere je izjavio za njemačku regionalnu RTV stanicu rbb:”Nemamo šta da žalimo”, odgovarajući na pitanje da li žali zbog dokumenta koji je procurio u javnost. Kazao je da izvještaj pokazuje jedan aspekt Turske ali da su ostali aspekti mimo njega.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Johannes Dimroth ranije je izjavio da je izvještaj potpisao zamjenik ministra i da ni de Maiziere ni ministarstvo vanjskih poslova nisu učestvovali u njegovom stvaranju.

– Ko radi taj i griješi – izjavio je Dimroth.

Vladin portparol Steffen Seibert odbio je komentirati izvještaj, ali je kazao da Berlin još smatra Ankaru partnerom u borbi protiv Islamske države, prenosi Reuters.