Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija BiH će u Briselu razgovarati o sprovođenju SSP-a

evropska-unija

Delegacija BiH učestvovaće u petak, 8. jula, u Briselu na prvom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje na kojem bi trebalo da bude razgovarano o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa EU u oblastima slobodnog kretanja roba, industrijske politike, malih i srednjih preduzeća, oporezivanja i carina, izjavio je Srni šef delegacije BiH Dragiša Mekić.

“Stupanjem na snagu Sporazuma ovo je naša prva sjednica, a prethodne su bile u okviru Privremenog sporazuma. Riječ je o standardnim sastancima na kojima se analizira sprovođenje SSP-a u oblastima slobodnog kretanja roba, industrijske politke, malih i srednjih preduzeća, oporezvanja i carina, kao i problema koji bi mogli da se nađu u trgovini između EU i BiH”, pojašnjava Mekić.

On očekuje da na tom sastanku neće biti nekih “velikih tema”, osim što će, najvjerovatnije, morati da se razgovara o prijedlogu delegacije BiH u vezi sa akcizama na sokove, vodu, alkoholna pića, ali i o žalbi Evropske komisije na akcize za pivo.

Prema njegovim riječima, delegaciju BiH čine predstavnici institucija BiH, entiteta i nadležnih organa, među kojima su i predstavnici Instituta za standarde, carinskih i poreskih organa, dok delegaciju Evropske komisije predvodi aktuelni šef za proširenje za BiH i Albaniju Mikaela Mautela.