Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Delegacija EU u BiH pozdravila usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku

11/09/2018

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica u Bosni i Hercegovini, pozdravili su današnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku (ZKP) u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

– Današnjim ishodom političke stranke pokazuju spremnost da na osnovu kompromisa donose važne odluke u interesu građana, te da ulažu napore kako bi se provele odluke Ustavnog suda BiH.

Usvajanje ovog zakona u Predstavničkom domu BiH prije oktobarskih izbora pokazalo bi neophodnu političku volju i predanost Bosne i Hercegovine da djeluje kao kredibilan partner Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama u borbi protiv teških krivičnih djela i osiguravanju javne bezbjednosti – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ističe se da je usklađivanje ZKP-a s međunarodnim i evropskim standardima od ključne važnosti za mogućnosti institucija odgovornih za vladavinu zakona da provode osjetljive istrage i sarađuju s međunarodnim agencijama za provedbu zakona.

– Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU – navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.