EU u fokusu

Delegati razmatrali Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH

09/02/2016

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas Izvještaj za BiH za 2015. godinu koji je podnijela Evropska komisija, a nekoliko delegata zamjera što niko od predstavnika Delegacije EU ili Vijeća ministra nije bio na sjenici tokom razmatranja ovog izvještaja.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ1990) ocijenio je da Izvještaj ‘skenira’ stanje u BiH po svim oblastima i navodi koje su slabosti i propusti BiH i kako da se pokrene put BiH, naglašavajući da se njima trebaju nadležne institucije ozbiljnije pozabaviti.

Delegat Kluba Srba Nebojša Radmanović (SNSD) podsjetio je da su se u BiH svi složili da je strateški cilj  Evropska unija, ali da na sjednici nema niko ko bi mogao podnijeti Izvještaj koji je ocijenio lošim, iako postoji nova metodologija ocjenjivanja.

Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić (SDS), iz Kluba Srba, predložio je da se rasprava o ovom izvještaju odgodi i da se pozovu predstavnici institucija nadležnih za evropske integracije, ipak podsjećajući da većinu obaveza na tom putu obavljaju entitetske vlade.

Raguž je na to kazao da u izvještaju itekako ima oblasti koje su državne nadležnosti, poput uspostavljanja mehanizma koordinacije uz pomoć kojeg bi BiH trebala s Evropskom unijom komunicirati jednim usaglašenim glasom, a to je jedan od prioriteta za napredak.

Za delegata Kluba Bošnjaka Halida Genjca (SDA) nije sporno što nije bilo predlagača, podsjećajući da je o ovom pitanju vođena temeljita rasprava na sjednici nadležne komisije, a pri tome već je pet mjeseci prošlo od podnesenog izvještaja.

Iz Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS)  kazao je da je ovo prvi izvještaj Evropske komisije o BiH koji se našao pred delegatima, a njegov kolega iz Kluba Sredoje Nović (SNSD) smatra da bi Dom trebao zadužiti Vijeće ministara da razmotri ovaj dokument i predloži zaključke oba domova PSBiH.

Međutim, predsjedavajući Doma Ognjen Tadić kazao je “ovo je Izvještaj o nama”, dodajući da je izvještaj dostavljen svim institucijama u BiH, ali je konstatirao da se niti jedna primjedba u Izvještaju ne odnosi na nadležnost Doma naroda.

Ove tvrdnje Tadića odbacio je Raguž jer, naveo je, neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH odnose se na PSBiH.

Većinom glasova na kraju rasprave k’ znanju je primljen Izvještaj za BiH za 2015. godinu Evropske komisije BiH, a podžan je zaključak delegata Kluba Bošnjaka Sifeta Podžića (DF) da ubuduće ovi izvještaji dostave radnim tijelima PSBiH, u dijelu koji se na njih odnosi,  da bi se upoznali o sadržaju i po potrebi blagovremeno reagirali na sadržaj.

Delegati su odlučili da razmatranje Akcionog plana za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara odgode za sljedeću sjednicu, ali i da im se do tada dostavi informacija o do sada provodenim aktivnostima iz Reformske agende.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.