Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Desničar Matteo Salvini želi biti novi premijer Italije

06/03/2018

Čelnik italijanskih desničara je izjavio kako je on jedini mogući kandidat za premijera koalicije desnog-centra, nakon što je njegova stranka dobila najviše glasova u tom bloku.

Izbori su donijeli rezultate koji će donijeti dugotrajne i teške pregovore o formiranju vlasti koji bi mogli potrajati mjesecima. Desničarska Liga i populistički pokret Pet zvijezda tvrde da trebaju dobiti mjesto premijera, prenosi agencija Reuters.

Čelnik Lige Matteo Salvini je odgovorio odrično na pitanje da li bi se odrekao premijerskog mjesta kako bi napravio prostor za kandidata koji bi dobio više podrške u parlamentu. Njegova je stranka uprkos očekivanjima osvojila više glasova od Berlusconijeve partije.

Kompletna koalicija desnog centra koja okuplja i neke manje stranke ima oko 37 posto glasova. To će biti najveća grupacija u parlamentu, ali nedovoljno velika da formira vlast. Berlusconi je čestitao Salviniju i rekao da će biti koordinator i garant opstanka koalicije.

Demokratska stranka Italije, partija lijevog centra, koja je poražena na izborima ide u opoziciju, ali joj se priključio snažan do sada nestranački kandidat Carlo Calenda koji bi mogao biti novi lider.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.