EU u fokusu

Predsjednik Crne Gore

Đukanović: Evropska unija može i mora povući zapadni Balkan naprijed

05/05/2019

Ponovio je kako je nacionani interes Crne Gore stabilnost u odnosima sa svim komšijama i državama regije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako Europska unija može i mora ponovno povući zapadni Balkan naprijed, jer druge zemlje neće čekati skrštenih ruku, i pritom poručio kako ne strahuje od novog nasilja na Balkanu, ali da se, imajući u vidu povijest regije, ne smije dozvoliti da proces integracija krene nizbrdo.

– Evropska unija je lokomotiva europskog kontinenta. I ta lokomotiva je kao svaka lokomotiva odgovorna za kretanje i stabilnost svakog, uključujući i posljednji vagon. Ako je zapadni Balkan danas posljednji vagon evropskog kontinenta, onda se podrazumjeva da je Evropska unija ta koja će dati konkretniji doprinos da zapadni Balkan što brže savlada taj jaz povijesnog zaostajanja i da uhvati logični, prirodni priključak sa suvremenom Europom”, kazao je Đukanović za Glas Amerike.

Ponovio je kako je nacionani interes Crne Gore stabilnost u odnosima sa svim komšijama i državama regije, a što se tiče Srbije i Kosova smatra da je neophodno da Beograd i Priština nastave dijalog i vjeruje u konsenzus međunarodne zajednice u pogledu konačnog rješenja odnosa, prenosi RTCG.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.