Dobitnici nagrada EU za istraživačko novinarstvo

Regionalna nagrada za istraživačke priče

Siniša Vukelić, Aladin Avdagić i Stefan Mačkić dobitnici su nagrada Evropske unije (EU) za istraživačko novinarsko, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o prvoj regionalnoj nagradi za istraživačke priče koja se, uz podršku EU, dodjeljuju u periodu od 2014. do 2017. godine u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Jan Snaidauf, šef odjela za politička politička pitanja i informisanje Delegacije EU u BiH rekao je kako je sloboda istraživanja novinara često pod pritiskom i prijetnjama stoga Evropska unija stalno naglašava važnost takve slobode.

“To posebno važi za BiH. Stanje sa slobodom medija se pogoršava. Time se mora pozabaviti medijska zajednica, ali i institucije vlasti. Komisija Evropske unije je uspostavila ovu nagradu relativno nedavno s ciljem promovisanja rezultata rada istraživačkih novinara. Vjerujem da je broj prijavljenih, 56 ove godine, ukazuje na zainteresovanost o ovakvim aktivnostima. Ova nagrada pokazuje koliko mi cijenimo istraživačko novinarstvo. Ono je ključni faktor transparentnosti, daje pravo ljudima da znaju i iznosi značajne teme na svjetlo dana”, rekao je Snaidauf.

Naglasio je kako je nagrada EU dodijeljena u saradnji sa Mediacentrom Sarajevo, fondacije koja podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva.

“Naglašavam koliko istraživačko novinarstvo zahtjeva profesionalizam, istrajnost. Molim vas, nastavite raditi ono što radite jer je to od velikog značaja za demokratsko društvo”, poručio je Snaidauf.

Na ovogodišnji poziv, koji je u BiH bio otvoren od 11. marta do 1. aprila, prijavljeno je 56 priča o zloupotrebi vlasti i kršenju temeljnih prava, korupcije i organizovanog kriminala objavljenih na televiziji, radiju, štampanim i online medijima u BiH tokom prošle godine, rekao je Boro Kontić, direktor Media centra Sarajevo.

“Ove godine je bilo sedam više prijava nego prošle godine. Očigledno je interes za ovu nagradu veliki. Ako osmotrimo način na koji su te priče bile, možemo reći da je istraživačko novinarstvo u BiH ipak, u jednoj krizi. Gotovo trećina priča prošle godine bile su dokumentarci, ove godine nismo vidjeli niti jedan film. Dominirali su tekstovi siromašne analitike, ali nekoliko analitičkih tekstova dokazuju da duboko istraživanje pokazuju novinarstvo kao moćnu profesiju”, rekao je Kontić.

Nagradu za najbolju priču mladog istraživačkog novinara dio je Stefan Mačkić, student treće godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci.

“Želim zahvaliti svom ocu koji me podržava u radi ali aktivno odgovara od bavljenja novinarstvom. Želim zahvaliti eTrafici koja je objavila moj tekst. Što se tiče mog rada, želim reći da je najveći problem sa kojim suočavamo ćutanje uprave i sa tim se moramo boriti upornošću, da se podnose žalbe i prijave”, poručio je Mačkić.

Prva nagrada od 4.000 eura otišla je u ruke Siniše Vukelića koji je rekao kako treba biti istrajan i uporan za bavljenje istraživačkim novinarstvom u BiH.

“Ovo je veliko priznanje jer dolazi od strane EU i mislim da je veliki poticaj za mlade kolege da se bave ovim. Nije se teško baviti istraživačkim novinarstvom u ovakvoj zemlji, samo treba biti dovoljno hrabar i to objaviti. Toliko je priča, na svakom koraku”, rekao je Vukelić.

Druga nagrada od 3.000 eura pripada je Aladinu Avdagiću.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo se dodjeljuje u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU: Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.