EU u fokusu

Dogovor o Brexitu moguć već u oktobru

21/08/2018

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab uvjeren je da je dogovor o britanskom izlasku iz Evropske unije moguć u oktobru, dok glavni pregovarač EU Michel Barnier poručuje da dogovor s Velikom Britanijom mora poštovati jedinstvenost tržišta Unije.

Pregovarači o Brexitu EU-a i Velike Britanije susreli su se u Bruxellesu usaglasivši se da pojačaju pregovore prije nego što Britanija napusti Uniju sljedećeg marta, prenosi Reuters.

– Ako imamo ambiciju, pragmatizam i energiju na obje strane, uvjeren sam da možemo postići dogovor do oktobra. Još uvijek postoje razmimoilaženja o kojima smo imali iskreni razgovor – rekao je Raab na zajedničkoj konferenciji za novinare s Barnierom.

Također, Raab želi da se obje strane pokušaju dogovoriti na političkom nivou, što nije uspjelo u tehničkim razgovorima.

– Razgovori bez presedana ulaze u posljednju fazu – rekao je Barnier nakon sastanka s Raabom, prenosi Al Jazeera Balkans.

Pregovori u julu doveli su obje strane bliže sporazumu o saradnji u sigurnosnim pitanjima nakon Brexita, ali je dogovor o budućim ekonomskim odnosima još uvijek bio daleko, dodao je Barnier.

– Ovo partnerstvo mora poštovati jedinstveno tržište i temelje evropskog projekta. Ako se to prihvati, moći ćemo uspješno zaključiti pregovore – izjavio je Barnier.

Još je kazao kako je sporazum s Velikom Britanijom bio potreban “ne puno kasnije” od novembra te da EU nije tražila Brexit “bez dogovora”, iako se trebala pripremiti i za takav ishod.