Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dogovorom EU i Turske iz Grčke vraćeno 16 migranata

izbjeglice – migranti

U okviru povrata i razmjene migranata na bazi dogovora postignutog između Turske i Evropske unije iz Grčke je proteklog augusta u Tursku vraćeno ukupno 16 migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteklog mjeseca iz Grčke je u Tursku vraćeno osam migranata porijeklom iz Sirije, četiri iz Afganistara i dva iz Alžira.

Lideri EU i Turske dogovor su postigli u martu ove godine, a od početka njegove primjene 4. aprila do sada iz Grčke u Tursku su vraćena ukupno 484 migranta.

Prema podacima grčkih institucija, trenutno se na grčkim otocima nalazi ukupno 12.227 migranata koji su u skladu sa dogovorom EU i Turske grčkim vlastima podnijeli zahtjev za azil i ti zahtjevi su na razmatranju.

Turska i Evropska unija su 18. marta u Briselu postigli dogovor s ciljem borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudima. Prema dogovorenim mjerama koje se provode od 4. aprila, Turska će prihvatiti sve migrante za koje se utvrdi da su iz Turske prešli na grčke otoke.

Za sve migrante koji nisu došli iz Sirije će biti u Turskoj pokrenut postupak njihovog vraćanja u zemlje porijekla, dok će migranti iz Sirije biti smješteni u kampove u Turskoj i za svakog prihvaćenog migranta će iz Turske u Evropsku uniju biti poslana po jedna izbjeglica iz Sirije koja je uredno registrirana u Turskoj.

U prvoj etapi je planirana razmjena 72.000 ljudi, a sve troškove povrata i razmjene migranata će snositi Evropska unija.