Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osam povratničkih porodica u Olovu dobilo nove domove

olovo kuce (3)

U Olovu je danas osam povratničkih porodica dobilo ključeve svojih izgrađenih i obnovljenih kuća, u okviru dijela državnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se realizira kroz Regionalni stambeni program.

Asim Hasanić, jedan je od osam sretnih vlasnika kuća, koji će se ovih dana useliti u svoj novi dom. Ranije je stanovao u svojoj devastiranoj kući, koju je, kaže, uspio pokriti ljepenkom, ali ona je i dalje bila prilično neuslovna.

˝Oko 20 godina sam čekao na ovu donaciju, jer sam bio među prvim povratnicima u Olovo i bio sam na toj listi. Unazad dvije godine ušao sam u projekt za kuću. Srušili su mi staru i napravili su mi novu kuću koja je u odličnom stanju˝, izjavio je Hasanović zahvaljujući se svima koji su njemu i njegovoj porodici sagradili novu kuću.

olovo kuce (1)

Inače, Regionalnim stambenim programom predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

˝Svaka od zemalja ima svoj državni program. Naš program obuhvata iznos koji smo dobili, a to je 200 miliona KM za povratak 5.400 porodica u BiH. Ono što je veoma bitno jeste da smo mi sada u prvoj fazi realizacije ovog projekta i do 2017. godine obavezali smo se realizirati 1.817 stambenih jedinica u BiH˝, kazala je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, dodajući da se projekt sastoji od četiri faze.

Glavni donator cjelokupnog programa je Evropska unija, sa učešćem od 460 miliona KM, a značajna sredstva osigurale su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske i Turske, uz podršku UNHCR-a i OSCE-a.

olovo kuce (2)

˝Ne bi trebalo da ima ikakve veze šta ste po nacionalnosti, da li ste Bošnjak, Srbin, Hrvat ili ostali. Ako vam je potrebno stambeno zbrinjavanje, onda se treba i odgovoriti na te vaše potrebe. Nažalost, u BiH još uvijek imate veliki broj interno raseljenih i ne zna se koliko je tačno lica sa takvim statusom ali govori se o više desetina hiljada˝, izjavio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije.