Duda: Vrata euroatlantskih integracija ostaviti otvorena

varsava_samit

Predsjednicima parlamenata mandat su dali građani da ih predstavljaju, ali i za izgradnju međunarodnih veza, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda u svom obraćanju u Varšavi predsjednicima parlamenata 24 zemlje istočne i centralne Evrope.

Poljska je sutra domaćin samita predsjednika parlamenata zemalja istočne i centralne Evrope, a među učesnicima su i predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Bariša Čolak.

Poljski predsjednik je izrazio zadovoljstvo što je na aktualne izazove u regionu odgovoreno jačanjem saradnje na nivou predsjednika i premijera, a sada i na nivou predsjednika parlamenata.

U ovoj inicijativi se radi o saradnji zemalja između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, za intenziviranje međusobnih veza, bolji transport i stvaranje povoljnog prostora za poslovanje. Inicijativom se premošćuje jaz između različitih dijelova Evrope.

Duda naglašava da je danas jedan od najvažnijih zadataka sigurnost. Pritom je naveo agresije, kršenje međunarodnih granica što rezultira tzv. “zamrznitim konfliktima”.

Istaknuo je da će kao predsjednik Poljske zastupati “sigurnosni pristup” u euroatlantskim integracijama, odnosno da vrata EU i NATO-a ostanu otvorena.

Zna da je takva perspektiva data Zapadnom Balkanu, ali se zalaže da se takva perspektiva da i istočnoj Evropi.

– Poljska je uvijek zagovarala sigurnost i stabilnost u regionu kako se bolna poglavlja zajedničke historije više nikad ne ponove – zaključio je Duda.