Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dužnosnici vodećih zemalja EU putuju u Teheran

iran

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda vjerojatno će već sljedeće sedmice glasati o rezoluciji kojom će podržati sporazum o iranskom nuklearnom programu i ukinuti sankcije protiv te zemlje, a posjet Teheranu samo dan nakon postizanja povijesnog sporazuma najavljuju dužnosnici vodećih evropskih zemalja.

Prema diplomatima rezolucijom, koja će biti podijeljena članicama Vijeća sigurnosti UN-a danas, zadržat će se na pet godina embargo protiv Irana na oružje i na osam godina zabrana iranske tehnologije za balističke rakete, prenosi britanska agencija Reuters.

Povijesnim sporazumom Irana i svjetskih sila postignutim u utorak u Beču Iran se saglasio s dugoročnim ograničenjima razvoja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Njemački ministar privrede Sigmar Gabriel najavio je kako će otputovati u Iran već u nedjelju kako bi brzo iskoristio nove trgovinske mogućnosti koje će se otvoriti ukidanjem sankcija protiv Irana a put u tu zemlju planira i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Gabriel vodi izaslanstvo u trodnevni posjet a njemačke kompanije od Volkswagena do Siemensa čekaju u redu kako bi iskoristile nove poslovne mogućnosti.

Prema njemačkim privrednim udruženjima izvoz njemačke robe u Iran mogao bi se učetverostručiti u idućih nekoliko godina i porasti na 10 milijarda eura s 2,4 milijarde koliko je ostvareno prošle godine. Tokom godina pod sankcijama njemački izvoz u Iran pao je s 4,4 milijarde eura u 2005. na 1,8 milijardi u 2013.

Fabius je u srijedu objavio da je prihvatio poziv iranskog kolege za posjet Iranu ističući da ta zemlja predstavlja “značajnu mogućnost” za francuske firme.

Iransko tržište s 80 miliona stanovnika privlačno je za francuske proizvođače automobila poput Peugeota, Citroena i Renaulta ili za njezine naftne firme, navodi francuska agencija AFP.

Američke kompanije u nepovoljnijem su položaju u odnosu na evropske nakon postizanja povijesnog sporazuma zbog toga što je u toj zemlji na snazi paleta sankcija protiv Irana a u američkom Kongresu postoje snažni otpori njihovu ukidanju.

Snažne desetljećima stare američke restrikcije na poslovanje s Iranom ovise i o pitanjima poput terorizma ili ljudskih prava i ostaju na snazi.

Američki poslovni svijet i trgovinska udruženja sa zabrinutošću gledaju na mogućnost da embargo zakoči američke firme u trenutku dok evropske i azijske ubrzano ulaze na to tržište, prenosi agencija Reuters.