Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom u Briselu

borislav bojic123

Interparlamentarna konferencija o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom u regionu u procesu proširenja Evropske unije (EU), održat će se 28. i 29. novembra u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom dvodnevne Konferencije, koju organizuje Jedinica za pristupno djelovanje Evropskog parlamenta u saradnji sa Komitetom za zapošljavanje i socijalna pitanja i Komitetom za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, parlamentarci iz zemalja u procesu proširenja EU biće upoznati sa strateškim dokumentima i najboljim praksama sprečavanja diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Na Konferenciji će biti predstavljena Evropska strategija za lica sa invaliditetom od 2010. do 2020. godine, a biće riječi i o osmišljavanju, te provođenju i nadzoru politike EU u vezi sa invalidnošću. Predviđeno je i obraćanje eksperata o provođenju Konvencije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima lica sa invaliditetom, kao i o pristupu zapošljavanju, javnim službama i obrazovanju lica sa invaliditetom.

U ime BiH na konferenciji učestvuju predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić i njegov zamjenik Halid Genjac.