Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džaferović, Krišto i Košarac o Rezoluciji o BiH usvojenoj u EP

borjana kristo
Foto: Anadolija

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je, komentirajući usvajanje Rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu, kazao novinarima da je Evropski parlament jučer donio rezoluciju povodom izvještaja za prošlu godinu za BiH u “kojoj ipak postoje neki termini koji ne trebaju da se upotrebljavaju kada je u pitanju odnos prema BiH”.

Džaferović misli da nije dobro da se bilo ko miješa u pitanje unutrašnjeg uređenja BiH, „pogotovo nije dobro kada ti termini budu uključeni u rezolucije kao produkt snažnog lobiranja“.

Džaferović smatra da ako neko lobira, treba da lobira za cijelu BiH i za sve narode i sve građane.

– Mislim da je to pravi način pristupa u pomoći BiH, a ne samo za nekoga u BiH. Nadam se da će buduće rezolucije biti rezolucije koje će u cijelosti, bez ovih termina federalizacija, federalizam itd., koji kod nas izazivaju ozbiljne sumnje i zabune jer se razumijevaju na drugačiji način u BiH nego u zapadnoj Evropi, biti bez tih termina, bez tih izraza – naveo je.

Dodao je da je EU opredijeljena da pomaže BiH na njenom evropskom putu i „mi očekujemo da se to zaista i stvarno dešava u budućnosti“.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma državnog parlamenta Borjana Krišto je, kometirajući usvajanje Rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu, izjavila da misli da je najbolja poruka, najjasnija, da je BiH država triju konstitutivnih naroda i da se treba urediti na principima ustavne jednakopravnosti sva tri naroda u BiH.

– To je najsnažnija poruka koju i danas šaljemo prilikom rada i zasjedanja Zastupničkog doma – navela je Krišto.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac je izjavio „da u BiH postoje demokratski principi, davno bi se sjelo u BiH i vidjelo šta nekome ne odgovora, šta su čije političke aspiracije u jednom trezvenom dijalogu“.

Po njegovim riječima, ono što je potpuno jasno jeste, da predstavnici hrvatskog naroda godinama, bilo da je riječ kroz primjenu Izbornog zakona ili neke druge oblike, izražavaju nezadovoljstvo.

– Mislim da je legitimno pravo hrvatskog naroda da izrazi nezadovoljstvo faktičkim stanjem u BiH. Način na koji se to u budućnosti može rješavati, nisam potpuni optimist da to može ići vrlo brzo. Ono što je potpuno fundamentalno jeste da na temelju primjene Dejtonskog sporazuma, ingerencije, integritet, suverenitet i teritorijalni, prije svega, integritet Republike Srpske ne može biti doveden u pitanje – smatra Košarac.