Džananović: Političke i ekonomske posljedice brexita su nesagledive

Nedzma Dzananovic

Ulazimo u finale jedne velike, nepotrebne i vrlo opasne avanture koju je započeo britanski premijer David Cameron radi svojih unutarstranačkih interesa – ocijenila je u izjavi za Fenu docentica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nedžma Džananović, upitana da prokomentira referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji koji je zakazan za 23. juni.

No, dodaje ona, „kao i svaka neodgovorna politika koja povlađuje iracionalnim impulsima, njeni mogući rezultati su vrlo dramatični“.

– Eventualni brexit značit će, sasvim sigurno, brisanje onog „velika“ iz imena Velika Britanija, pa možda i onoga „ujedinjeno“ iz naziva Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) – smatra Džananović.

Po njenim riječima, političke i ekonomske posljedice brexita su nesagledive, kako za UK, tako i za EU.

– Ipak, moram reći, da uz sve poteškoće, EU može preživjeti brexit, Velika Britanija puno teže. Ne smijemo zaboraviti da je članstvo u EU bio značajan dio izbora o ostanku Škotske u UK. Eventualna promjena statusa UK u EU može otvoriti pitanja koja su zasad zatvorena. Nadam se da će, kao i u slučaju škotskog referenduma, prevladati razum – kazala je Džananović.

Ona navodi da su naši politički problemi toliko specifični i „naša je politička elita toliko vezana za prošlost da se nekad čini da mi uopće ne živimo na europskom tlu u 21 vijeku“. Dodaje da se ne odnosi to samo na BiH, već na cijeli naš region.

Džananović ističe da slaba EU nikako nije u interesu proeuropskih i prozapadnih snaga na ovom prostoru, a „sasvim je jasno da bi brexit ozbiljno poljuljao same temelje EU“.

– UK nije jedna od zemalja osnivača, ali je među prvima ušla u Europsku ekonomsku zajednicu i svakako da ima specifičnu političku i ekonomsku težinu. Njena uloga i značaj za BiH nije vezana samo za EU, tako da bi i u slučaju najgoreg scenarija UK i dalje ostalo značajan vanjskopolitički akter za BiH – smatra Džananović.

Potcrtala je kako vrijedi ponoviti da je, bez obzira na unutarnje probleme i previranja, „EU već na našoj granici, da normativi EU već vrijede za nas, neovisno o našem statusu, što se može vidjeti i na primjeru SSP-a i da to obavezuje našu političku elitu da ostane na kursu deklariranih ciljeva“.

Britanci će 23. juna izaći na referendum na kojem će se izjasniti o tome žele li ostati u Evropskoj uniji ili ne.