Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK dala preoporuku o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom

michael-davenport

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Michael Davenport izjavio je da Srbija ima svoju vanjsku politiku i da se očekuje od svake zemlje kandidata da do trenutka pristupanja EU-u harmonizuje svoju vanjsku politiku sa politikom EU-a, javlja Anadoly Agency.

„Za svaku zemlju koja je kandidat za članstvo u EU očekuje se da harmonizuje svoju vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU-a do trenutka pristupanja EU-u. Za sada imamo dobre kontakte sa Ministarstvom spoljnjih poslova i redovne razgovore na svaku temu“, rekao je Davenport odgovarajući na novinarsko pitanje da li postoje problemi u usaglašavanju vanjske politike Srbije sa politikom EU-a.

Na pitanje novinara zašto u oktobru nije došlo do otvaranja novog pregovaračkog poglavlja EU-a sa Srbijom, Davenport je naveo da je Evropska komisija (EK) dala preporuku članicama Unije da daju saglasnost na otvaranje još jednog, Poglavlja 5 u pregovorima sa Srbijom, koje se tiče javnih nabavki.

Davenport je rekao i da EU očekuje od Vlade Srbije da predstavi stav za još 15 pregovaračkih poglavlja i da sve ide kako treba te da je sada riječ o primjeni svih kriterija za četiri do sada otvorena poglavlja.

„Vodimo redovno razgovore sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom unutrašnjih poslova o primeni tih akcionih planova. Što se tiče daljih koraka, sve je na zemljama članicama, da donesu odluku o tome“, konstatovao je predstavnik EU u Srbiji.

Davenport boravi danas u Novom Pazaru gdje se susreo sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i učestvovao na svečanostima povodom realizovanih projekata EU-a.