Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK: Još 30 miliona eura Srbiji i Makedoniji za migrante

migranti-4

Evropska komisija izdvojila je dodatnih 30 miliona eura za Srbiju i Makedoniju, namijenjenih upravljanju granicama i iregularnim migracijama, objavljeno je danas na internetskim stranicama Ureda Evropske unije u Beogradu.

Šef Izaslanstva Evropske unije u Srbiji Michael Davenport izjavio je da EU time potvrđuje posvećenost pružanju podrške zapadnom Balkanu, a naročito Srbiji, “za upravljanje migracijskim tokovima na odgovoran i human način”, prenio je Tanjug.

Novi paket pomoći pridonijet će daljnjem unaprjeđenju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama u Srbiji i Makedoniji, omogućit će pružanje podrške graničnoj policiji pri obavljanju graničnih kontrola u skladu s evropskim standardima, kao i podršku u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Dodatni novac omogućit će i podršku lokalnim vlastima u pružanju pomoći migrantima ili izbjeglicama, a riječ je o njihovim osnovnim potrebama poput smještaja, zdravstvenih usluga i zaštite, posebno imajući u vidu ranjive grupe, a pomoć će biti usmjerena migrantima koji se žele dobrovoljno vratiti u zemlje porijekla.