EK zatražila produženje graničnih kontrola u “Schengenu”

schengen

Evropska komisija je u utorak predložila da se Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj dopusti da još najviše šest mjeseci mogu obavljati granične kontrole na unutarnjim granicama Schengena, uz preporuku da postupno odustaju od kontrola na samoj granici i zamijene ih razmjernim policijskim kontrolama u graničnom području.

“Komisija preporučuje Vijeću da dopusti produženje kontrola posljednji put, što znači da će te kontrole morate biti uklonjene za šest mjeseci”, objavio je povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos.

Preporuka se odnosi na granice Austrije s Mađarskom i Slovenijom, na njemačko-austrijsku granicu, na danske luke za trajekte prema Njemačkoj i na dansko-njemačku kopnenu granicu, na kontrole u južnoj i zapadnoj Švedskoj i na mostu koji povezuje Dansku i Švedsku te na norveške trajektne luke prema Danskoj, Njemačkoj i Švedskoj.

Komisija ocjenjuje da se situacija nastavlja stabilizirati, ali da se još uvijek znatan broj ilegalnih migranata i tražitelja azila nalazi u Grčkoj, stoga se Vijeću kao mjeru opreza predlaže da po zadnji put dopusti produženje kontrola za još šest mjeseci.

Tokom tih šest mjeseci kontrole će se moći izvoditi samo “na ciljani i ograničeni način” i samo kao “krajnju mjeru”. Umjesto kontrola na samoj granici, Komisija predlaže alternativne mjere poput razmjernih policijskih kontrola u pograničnom području i duž glavnih prometnih pravaca.

Komisija obećava da se za šest mjeseci stanje vratiti na “normalno funkcioniranje schengenskog prostora bez unutarnjih kontrola”.

U schengenskom prostoru moguće je privremeno uvesti kontrole na unutarnjim granicama samo u tri slučaja. Prvi slučaj odnosi se na situacije kada su zbog nepredviđenog događaja ugroženi javni poredak i unutarnja sigurnost. Kontrole se u tom slučaju mogu uvesti na deset dana, a najviše na dva mjeseca.

U slučaju stvarne prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti moguće je uvesti kontrole na najviše šest mjeseci. Dakle, u dva slučaja kombinirano moguće je uvesti kontrole do najviše osam mjeseci.

Treća je krajnja mogućnost, koja je prvi put uvedena u maju prošle godine, u slučaju stvarnih i ustrajnih nedostataka u upravljanju na vanjskim granicama, koje ugrožavaju cijeli schengenski prostor. To je bio slučaj s Grčkom, koja nije bila u stanju kontrolisati svoje granice. U tom slučaju moguće je uvesti kontrole u periodu do dvije godine u jednoj ili više članica, a na jednom dijelu ili na svim unutarnjim granicama.

U skladu s trećom mogućnošću, Komisija je prošle godine najprije predložila kontrole na šest mjeseci, a novembru na još tri mjeseca, a u februaru ove godine također na tri mjeseca.