Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: EU je “krstaški savez”

erdogan_ankara_1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju EU “krstaškim savezom”.

Erdogan je održao govor tokom mitinga u Ankari gdje je postavio pitanje okupljenima “da li shvataju zašto ne prihvataju Tursku u EU nakon 54 godine”?

On je istakao da će to jasno i glasno izgovoriti, te da je EU “u svakom pogledu krstaški savez”.

Turski predsjednik je naveo, aludirajući na nedavnu audijenciju šefova država i vlada EU kod pape Franje u Rimu, da su u svi lideri evropskog bloka u Vatikanu “sjedili kao poslušna jagnjad i slušali lidera Rimokatoličke crkve”.

Audijencija kod pape bila je održana tokom proslave 60 godina od osnivanja EU kada je potpisan Rimski sporazum kojim je stvorena Evropska ekonomska zajednica ili preteča evropskog bloka.

Erdogan je optužio EU da je od početka pregovora sve vrijeme lagala Tursku.

Nedavno je na skupu pristalica terorističke organizacije PKK u Švicarskoj viđen veliki transparent s Erdoganovim portretom i pozivom za njegovu likvidaciju, a Erdogan je u današnjem obraćanju kazao da se ne boji, jer je svjestan da je Bog taj koji određuje.

“Ja sam na ovaj put krenuo odjenuvši ćefine i bit će ono što moj Gospodar odluči. Pa zar mislite da ćete izvođenjem na ulice i policijskom zaštitom ljevičarskih terorističkih organizacija i pristalica PKK-a oduzeti nešto od ponosa i slave koju Turska ima? Dolazi 16. april. Naš narod od 80 miliona će, uvjeren sam, održati najbolju lekciju liderima Zapada“, kazao je Erdogan.