Erdogan: Ne mogu nam tek tako reći ‘Čekajte do 3000. godine’

erdogan-sauer

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak u Ankari izjavio da će Turska i u narednom periodu nastaviti odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavit ćemo odlučno borbu protiv terorističkih organizacija unutar i izvan zemlje. Država će teroristima sigurno pokazati čeličnu pesnicu, a suosjećanje prema napaćenim narodima iz regiona. Dodatno ćemo ojačati tako što ćemo poduzeti sve potrebne mjere i uspostaviti mirno i sigurno okruženje”, kazao je Erdogan.

Istakao je također da Ankara nikada neće dozvoliti teritorijalno uređenje na sjeveru Sirije koje bi predstavljalo prijetnju Turskoj.

“Turska će se, koristeći sve političke, diplomatske i vojne mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, do samog kraja protiviti uređenju na sjeveru Sirije, a koje bi predstavljalo prijetnju našoj budućnosti. Turska nikada neće dozvoliti takvo teritorijalno uređenje na sjeveru Sirije”, rekao je Erdogan.

Na kraju je naglasio da će Turska u odnosima s Evropskom unijom (EU) štititi dostojanstven stav i nacionalne interese.

“Odnose s Evropskom unijom ćemo, a to želim posebno naglasiti, održavati sve dok to ide, štiteći dostojanstven stav i nacionalne interese. Naš nacionalni stav nikada ne smije biti ugrožen. Turska nije obična zemlja, nismo obični narod. Ne može nam tek tako neko reći: ‘Čekajte do 3000. godine’. Neka niko ne testira našu toleranciju”, kazao je Erdogan.