Erjavec: Bez implementacije arbitražne odluke nećemo pustiti Hrvatsku u Schengen

karl erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da Hrvatska ne može računati na potporu Slovenije za članstvo u Schengenu i OECD-u dok ne pristane na implementaciju arbitražne presude o granici.

“Hrvatska neće u Schengen prije nego što implementira arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati niti njen ulazak u OECD”, kazao je Erjavec nakon sastanka vodstva svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) posvećenom njenim pripremama za parlamentarne izbore sredinom iduće godine.

Prema riječima Erjavca, nužan preduvjet za ulazak njegove stranke u buduću vladu bit će formiranje posebnog fonda za kompenzaciju umirovljenika kojima se mirovine smanjuju u odnosu na plaće i troškove života, a sistematski zakon o tzv. demografskom fondu kojim bi se to postiglo DESUS će predložiti samostalno, ako to ne bi podržali koalicijski partneri u sadašnjoj vladi.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom i arbitraži, Erjavec je nakon stranačkog sastanka kazao da Slovenija u sadašnjoj situaciji ne može Hrvatskoj dati privolu za njen ulazak u Schengenski prostor, javlja Hina.

“Sve dok se arbitražna odluka ne implementira davat ćemo negativno mišljenje na hrvatsko članstvo u Schengenu. U Schengenu ne može biti država koja ne zna gdje su njene granice sa susjedima”, kazao je Erjavec.

Dodao je kako Slovenija ne može dati suglasnost niti na aplikaciju Hrvatske za članstvo u OECD-u jer svojim ponašanjem prema implementaciji arbitražne presude i odnosom prema Ljubljanskoj banci i pitanju tzv. prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da “ne poštuje vladavinu prava”.

“Država koja koja nema neovisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može postati članica OECD-a u kojemu su najrazvijenije države svijeta”, kazao je slovenski ministar i predsjednik stranke umirovljenika, kojega u domovini često kritiziraju zbog neodmjerenih i populističkih izjava.