Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

EU: 2018. ključna godina za međunarodnu saradnju o klimi

19/06/2018

EUD/EUSR i šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini, povodom sedmice posvećene klimatskoj diplomatiji, izjavili su da se ta sedmica obilježava radi poklanjanja odgovarajuće pažnje ovoj značajnoj temi u Evropskoj uniji i ostatku svijeta, saopćeno je iz ureda Delegacije EU u Bosni i Hercegovini

Klimatska akcija jedan je od Ciljeva održivog razvoja čije je formulisanje podržala i Evropska unija u okviru 2030 Programa za održivi razvoj, kazali su također.

– Pariški sporazum koji je predstavljao prekretnicu i kojeg je usvojilo blizu 200 država, postavio je akcioni plan za usmjeravanje globalnih napora u pravcu izbjegavanja negativnih efekata klimatskih promjena. Ovaj sporazum pruža jasne smjernice za globalnu tranziciju na niske emisije te ekonomije i društva otporna na klimatske promjene.

Nažalost, već vidimo da planirano smanjenja ukupnih emisija dogovoreno u Parizu neće biti dovoljno za ispunjenje našeg zajedničkog cilja ograničavanja globalnog zagrijevanja za više od 2°C, da ne spominjemo onaj od 1,5°C, u poređenju s predindustrijskim nivoom – izjavili su šefovi misija.

EU je dobro napredovala u uspostavljanju unutrašnjeg zakonodavnog okvira u cilju smanjenja emisije domaćih stakleničkih gasova za najmanje 40% do 2030. godine, u poređenju s nivoima iz 1990. godine.

– Takođe, mislimo o prilikama i poslije 2030. godine, a Evropska komisija će pripremiti strategiju za dugoročno smanjenje emisije gasova staklenika u EU.

EU ostaje u potpunosti posvećena tome da se uključi tako što će ispuniti postavljene ciljeve i podržati akcije širom svijeta. Evropska unija, njene države članice i Evropska investiciona banka dale su 20,2 milijarde eura za javno finansiranje u klimatskom sektoru, a EU ostaje posvećena kolektivnom cilju prikupljanja 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje u ovom polju do 2020. godine – kazali su šefovi misija u zajedničkoj izjavi.

2018. bit će ključna godina za međunarodnu saradnju o klimatskim promjenama jer će biti održani neki ključni događaji: dijalog Talanoa i usvajanje radnog programa pariškog sporazuma na COP 24 u Katovicama, Poljska.

– Mi vjerujemo da će se Bosna i Hercegovina pridružiti EU u podršci ovim izuzetno važnim naporima u izgradnji održive i sigurne budućnosti generacija koje tek dolaze – kaže se u izjavi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.