EU aktivira član 42.7, reakciju na agresiju!

paris-attentat-terror

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian zatražio je zvanično pomoć članica Evropske unije zbog oružane agresije na tu zemlju. To je prvi put da se tako nešto događa od potpisivanja Lisabonskog sporazuma, a više detalja biće saopšteno tokom dana.

“U Briselu smo se upravo pozvali na član 42.7”, objavio je Le Drian na Twitteru.

U pitanju je aktivacija člana 42.7 u kome se navodi da su sve članice EU u obavezi da “pruže pomoć i asistiraju na svaki raspoloživ način” u slučaju da je neka zemlja članica žrtva oružane agresije na svojoj teritoriji.

“Francuska traži od evropskih partnera bilateralnu podršku u borbi protiv Daeša u Iraku i Siriji, kao i pojačano vojno učešće drugih članica u operacijama u kojima Francuska već učestvuje”, rekao je izvor iz Brisela agenciji AFP.

Kako prenosi Guardian, Le Drian je naveo da bi partneri pomogli ili učešćem u operacijama u Siriji i Iraku ili pružanjem podrške na drugim mjestima, kako bi se rasteretila vojska Francuske.

“Francuska ne može sama”, rekao je Le Drian kolegama u Briselu.

Visoka predstavnica EU zadužena za bezbjednost i spoljnu politiku Federica Mogherini rekla je da je u pitanju “poltički čin i politička poruka”.

Iako postoje spekulacije, Francuska se još nije pozvala na član 5 Sporazuma o NATO, koji garantuje vojnu pomoć savezniku koji je napadnut.

I član 42.7 iz Ugovora o Evropskoj uniji i član 5 Sporazuma o NATO podrazumevaju da je u pitanju pravo na samoodbranu, u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija.

NATO je aktivirao član 5 samo jednom – nakon napada na New York 11. septembra.