Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU će i dalje biti najbliži partner Palestine

tusk – abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da je uspostava nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i glavnim gradom Istočnim Jerusalemom najbolje rješenja sa aspekta uspostave trajnog mira na Bliskom istoku, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru zvanične posjete Briselu, palestinski predsjednik Abbas danas se sastao sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Ističući kako je razgovor sa Tuskom bio konstruktivan sa aspekta razmjene mišljenja, Abbas je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju Evropska unija pruža u procesu uspostave moderne palestinske države.

Ponovivši podršku inicijativi Francuske i EU o održavanju međunarodne konferencije s ciljem rješavanja palestinsko-izraelskog konflikta, Abbas je kazao da svi moraju podržati napore ka uspostavi trajnog mira, a da Izrael mora okončati okupaciju palestinske zemlje.

Tusk je istakao da je nemoguće ostvariti pozitivne pomake u pregovorima dok se ne zaustave nasilje i tenzije na Bliskom istoku.

„Evropska unija će i dalje biti najbliži partner Palestine“, poručio je Tusk.

Najavivši i nastavak ekonomske i socijalne pomoći EU u obnovi Palestine, Tusk je kazao kako Palestina i Izrael kao dvije nezavisne države treba da grade mir i suživot.