Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU će nastaviti da podržava grčki ekonomski oporavak

Tsipras Moscovici222

Evropski partneri Grčke žele da se dugom opterećena zemlja vrati u normalnu situaciju i nastavit će podržavati njen put ka ekonomskom oporavku, izjavio je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, Pierre Moscovici, u Atini u utorak.

Posjeta evropskog zvaničnika Grčkoj podudarila se s prvim probnim povratkom te zemlje tržištu dionica od ljeta 2014.

Atina je otvorila novo poglavlje izdajući petogodišnju dionicu, objavilo je grčko ministarstvo finansija, s ciljem da osigura nižu kamatnu stopu od 4,9 posto koliko je Grčka osigurala u prethodnoj probi prije tri godine.

– Grčka se polako vraća na tržišta, stoga ulazi u novu fazu u odnosima s EU i međunarodnom zajednicom – izjavio je Moscovici tokom sastanka s predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom, navodi se u saopćenju iz predsjedničkog ureda.

– Želimo da se Grčka vrati normalnoj situaciji i da ostane na kursu. Možete računati na nas – kazao je on, hvaleći ostvareni napredak i tražeći nove napore da se domogne ciljne linije.

– Mi smo u potpunosti ispunili svoje obaveze. Kada dođe vrijeme za to, evropski partneri će učiniti ono što moraju učiniti po pitanju duga – izjavio je Pavlopoulos.

Komesar je tržio od grčkih kreditora da ispune svoje obaveze po pitanju ublažavanja grčkog duga i od Atine da se drži reformskog puta, tokom konferencije za novinare u prostorijama Evropske komisije u grčkoj prijestonici.

– Čvrsto sam uvjeren da će Grčka uspješno dovršiti program u augustu 2018. i također sam uvjeren da Grčka može ponovo steći pristup tržištima uz razumnu kamatnu stopu – dodao je Moscovici.

– Dat ću sve od sebe da vidim Grčku kako napušta ovaj program snažnija i stabilnija – naglasio je.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je nakon sastanka s Moscovicijem da zvaničnik EU “posjećuje Grčku u poseban dan”.

– To je dan kada se Grčka uspješno vratila na tržišta i to je najbitnija poruka i najveći korak u zaključivanju ove neprijatne avanture – izjavio je premijer.

– Sada je vrijeme da govorimo o grčkoj budućnosti: kako ćemo sarađivati, kako ćemo raditi u cilju uspješnog zaključenja programa u narednoj godini, narednom danu za Grčku – dodao je Tsipras, prenosi Xinhua.