Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU daje 1,8 milijardi eura afričkim zemljama zbog izbjeglica

angela-merkel-malta

Zemlje članice Evropske unije (EU) i njihovi afrički partneri potpisali su danas na samitu u Valletti zajedničku izjavu kojom se obavezuju da će zajednički upravljati migrantskim tokovima.

Predstavnici EU-a i afričkih zemalja su u srijedu i četvrtak u glavnom gradu Malte razgovarali o problemima na polju migracija.

Samit o migrantima u Valetti, na kojem su učestvovali predstavnici oko 60 evropskih i afričkih zemalja, završen je danas usvajanjem deklaracije i akcionog plana, koji predviđa nekoliko mjera za usporavanje priliva izbjeglica i migranata iz Afrike u Evropu.

“Duboko smo zabrinuti zbog velikog porasta priliva izbjeglica, tražitelja azila i nelegalnih migranata, što dovodi do patnji, zloupotreba i eksploatacije, posebno djece i žena i neprihvatljivih nesreća u pustinji ili na moru. Takav porast priliva migranata stavlja pojedine zemlje pod snažan pritisak s ozbiljnim humanitarnim posljedicama”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

U deklaraciji se također navodi kako je prvi prioritet u tom kontekstu spasiti ljudske živote i učiniti sve što je potrebno za spašavanje i zaštitu migranata. Predstavnici EU-a i afričkih zemalja složili su se kako trebaju odlučno odgovoriti i zajednički upravljati prilivom migranata u svim aspektima, na temelju principa solidarnosti i zajedničke odgovornosti.

Predstavnici Evropske unije uspostavili su danas i fond za Afriku koji bi trebao doprinijeti stabilizaciji stanja i uklanjanju uzroka migracija na tom kontinentu. Fond će imati na raspolaganju 1,8 milijardi eura iz budžeta EU-a, a još toliko bi trebalo doći iz zemalja članica.

Međutim, predstavnici afričkih zemalja smatraju da Evropa previše insistira na povratku nelegalnih migranata u njihove matične zemlje.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je danas nezadovoljstvo sporošću kojom se odvija postupak relokacije izbjeglica iz Grčke i Italije prema drugim zemljama EU-a.

“Ako nastavimo ovim tempom, plan o preseljenju 160.000 izbjeglica ispunit ćemo 2101. godine”, rekao je Juncker.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon samita izjavila kako će biti održan samit između EU-a i Turske u vezi sa izbjegličkom krizom u pokušaju da se pronađu najbolja rješenja.