Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU elektroničkih medija žestoko napala Vladu Hrvatske i HRT

hrt

Evropska unija elektroničkih medija (EBU) pozvala je hrvatsku Vladu da zagarantuje nezavisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u septembru, saopštilo je u ponedjeljak Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Nakon izvještaja međunarodne misije, koja je označila uplitanje vlasti u rad javnog elektroničkog medija kao ključno pitanje slobode i nezavisnosti medija u Hrvatskoj, Evropska unija elektroničkih medija pozvala je hrvatsku Vladu da zagarantuje nezavisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u septembru, izvijestio je HND.

Izvještaj koji je objavila misija istaknuo je velik broj smjena zaposlenih i promjene u programu HRT-a kao dokaz ‘pokušaja Vlade na odlasku da preuzme kontrolu nad HRT-om u svoje svrhe’, navodi EBU. Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno otkad je Hrvatski sabor – vođen koalicijom HDZ-a i Mosta – u martu razriješio dužnosti dotadašnjeg glavnog direktora i umjesto njega postavio v.d. direktora.

“Prijeko je potrebno da Hrvatska radiotelevizija zadrži svoju uređivačku nezavisnost da bi mogla donositi vijesti objektivno i nepristrano, posebno u sedmicama koji prethode izborima u Hrvatskoj. Sloboda medija je presudna za zdravu demokraciju i mi snažno potičemo hrvatsku Vladu da tu slobodu poštuje’, kaže glavna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre, navodi HND.

Među nalazima misije, navodi se, najviše zabrinjava porast nacionalističkog i revizionističkog diskursa u hrvatskoj javnoj sferi, što se koristi i za zastrašivanje medija. Vodeće javne ličnosti, uključujući i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, javno iznose želju da se ‘riješe lijevih’ medija, a novinari i novinske kuće koji ne iskazuju dovoljno ‘patriotizma’ su predmet rutinskog blaćenja političara kao ‘izdajice’, ističe EBU te podsjeća da je Vlada koalicije HDZ-a i Mosta u junu srušena nakon samo šest mjeseci.