Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija EU

EU finansira tri nova projekta za borbu protiv korupcije u BiH

korupcija-u-zdravstvu-mito

Radi se o tri projekta koje će Delegacija EU u BiH provesti u saradnji s bh. nadležnim institucijama, francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) i Transparency International

Evropska unija finansiraće tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura, u sklopu tekuće podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o tri projekta koje će Delegacija EU u BiH provesti u saradnji sa bh. nadležnim institucijama, francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) i Transparency International.

Projekat “Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije – IPAK“ u vrijednosti od 750.000 eura će obezbijediti pomoć tijelima i ostalim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima u BiH kako bi se borbi protiv korupcije pristupilo na jači i angažiraniji način.

Projekat “EU4Justice – podrška borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“ vrijedan 2,2 miliona eura biće sproveden u saradnji sa francuskom agencijom JCI sa ciljem jačanja učinkovitosti istrage i kaznenog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organizovanog kriminala kroz intenziviranje saradnje duž lanca kaznenog pravosuđa.

Projekat “EU podrška protiv korupcije u BiH“ vrijedan 500.000 eura će sprovesti Transparency International kako bi se uočile određene koruptivne prakse u zdravstvenom sektoru u BiH, naveli su iz Delegacije EU u BiH.