Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i Britanija očekuju sporazum o Brexitu uskoro, ne na samitu u srijedu

EU_Brexit_pregovori_Xinhua

Ministri vanjskih poslova Evropske unije i Britanije u ponedjeljak su izrazili umjereni optimizam da će sporazum o britanskom napuštanju bloka biti poistignut uskoro, ali su praktično odbacili mogućnost postizanja sporazuma na samitu EU u ovoj sedmici.

Dvije strane u jučeršnjim razgovorima nisu uspjele premostiti značajne razlike, posebno oko toga kako osigurati slobodan protok roba između članice EU Irske i Sjeverne Irske, koja će ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon britanskog zvaničnog odlaska.

Britanija zvanično napušta EU 29. marta ali se sporazum mora postići u narednim sedmicama kako bi se omogućilo vrijeme za evropski i britanski parlament da ga ratificiraju. Nikakav novi sastanak između ambasadora nije planiran prije nego se premijeri i predsjednici članica EU sastanu u Bruxellesu u srijedu.

– Ostalo je samo jedno ili dva neriješena pitanja, ali mislim da ih možemo riješiti. Da li u ovoj sedmici ili ne, ko to zna? – izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt novinarima u Luxembourgu, gdje su se sastali šefovi diplomatija članica EU.

– Svi ulažu nevjerovatne napore. Mislim da je to moguće i vjerujem da uz dobru volju obje strane možemo doći do toga – kazao je.

Španski ministar vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je “kako izgleda da to neće biti moguće u ovoj sedmici, ali ove sedmice nije kraj”.

– Nastavit ćemo da pregovaramo. Teško je povjerovati da nećemo postići sporazum – kazao je Borrell.

Naglasio je da neće biti nikakvih problema između Britanije i Španije oko Gibraltara.

– To nije stijena na putu – izjavio je Borrell, aludirajući na nadimak teritorije koja se graniči sa Španijom. Dodao je da je “problem irske granice mnogo teži za riješiti od Gibraltara”.

– Nema razloga za paniku. Još ima vremena – izjavio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Britanska premijerka Theresa May pod intenzivnim je pritiskom iz njene konzervativne stranke i njihovih parlamentarnih saveznika da ne daje više ustupaka u pregovorima, posebno oko pitanja granice.

Nedostatak napretka u pregovorima oko granice povećava šanse da pregovori o Brexitu završe bez sporazuma oko toga kakvu vrstu interakcije će EU imati sa svojom bivšom članicom i vice versa. Zvaničnici EU upozorili su da je istinski napredak potreban na samitu u ovoj sedmici, prenosi Associated Prress.