Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i Turska postigli dogovor o ublažavanju migrantske krize

20160318_2_14835661_6439473_Web

Evropska unija (EU) i Turska su u petak na samitu u Bruxellesu postigli dogovor o ublažavanju migrantske krize, potvrdio je premijer Češke Bohuslav Sobotka u petak poslijepodne.

Drugog dana samita u Bruxellesu Sobotka je na Twitter profilu napisao da je dogovor sa Turskom postignut nakon dvodnevnih razgovora dvije strane, dok je premijer Finske Juha Sipila također rekao kako su “EU lideri pristali na dogovor sa Turskom u vezi sa izbjeglicama”.

Inače, potrebno je da dokument zvanično bude potpisan sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom.

Prema dogovoru koji je načelno usaglašen 7. marta 2016. godine, Turska treba prihvatiti povratak svih migranata koji bi preko te zemlje ilegalno došli u Grčku, odnosno u EU, a Unija za svakog ilegalnog migranata kojeg prihvati Ankara, odobriti azil i ulazak jednog sirijskog izbjeglice smještenog na turskoj teritoriji.

Turska je također tražila ukidanje viza za EU njenim građanima najdalje do kraja juna, te otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora o članstvu u EU.

U okviru pregovora o jačanju saradnje između EU i Turske, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk predložio je otvaranje poglavlja u okviru pregovora Turske o članstvu u Uniji.

Tusk je nakon sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, pripremio novi prijedlog koji još trebaju potvrditi čelnici 28 zemalja članica EU.

Kako je saopćio neimenovani EU zvaničnik, poglavlje 33, koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, bilo bi otvoreno tokom predsjedavanja Holandije, koje će se završiti 30. juna.

U prijedlogu je naveden i datum od kojeg će Turska, s ciljem borbe protiv ilegalnih migracija, početi prihvatati izbjeglice vraćene iz Grčke.

Pored toga, predloženo ubrzanje korištenja pomoći EU u visini od tri milijarde eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica u Turskoj. Projekti korištenja tog novca bit će utvrđeni u toku jedne sedmice.