Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Evropska unija izgubila 160 milijardi eura

07/09/2016

EU je izgubila 160 milijardi eura zbog neuplaćivanja poreza na dodatu vrijednost /PDV/, navodi Evropska komisija.

Prema objavljenim podacima, PDV se najslabije prikuplja u Rumuniji – oko 38 odsto, dok u Švedskoj neprikupljeno ostane tek 1,2 odsto.

Najveći jaz između predviđenog iznosa PDV-a i onoga što se zaista prikupi zabilježen je u Italiji i iznosi 36,9 milijardi evra, dok je najniži u Luksemburgu – 147 miliona evra.

Čelnici EU zbog ovog enormnog gubitka iz samo jedne /2014/ godine traže hitno uvođenje jedinstvenog PDV sistema.

Zemlje članice EU moraju da nastave realizaciju akcionog plana za izgradnju jedinstvenog područja PDV-a, što je prezentovano još u aprilu ove godine, kako bi nastao jedinstveni režim naplate PDV-a u prekograničnoj trgovini među zemljama Unije.

“Iako smo već preduzeli mjere za rješavanje poreskih prevara, brojke pokazuju da u tome moramo krenuti u još dublje reforme”, smatra Pierre Moscovici, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, poreze i carinu.

On ističe da članice EU gube desetine milijardi evra prihoda od PDV-a.

“Ovaj sistem nije dovoljan za rješavanje problema poreznih prevara niti za greške u njegovom obračunu”, tvrdi Moscovici.

Komentari