EU: Izrael ima državu, sada je pred Palestinom proces izgradnje države

Christian Berger

Šef Delegacije Evropske unije (EU) za Tursku Christian Berger izjavio je da je odluka američke administracije o priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela unazadila mirovni proces u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Takva odluka je ozbiljno ugrozila i sam mirovni proces”, rekao je Berger u obraćanju na seminaru pod naslovom “Diplomatija i mir”, održanom na Univerzitetu TOBB u Ankari.

Berger je govorio o politici Evropske unije (EU) prema Bliskom istoku, dodajući kako Brisel snažno podržava dvodržavno rješenje u vezi sa izralesko-palestinskim pitanjem.

Naglasio je da EU ulaže velike napore kako bi problem bio riješen sveobuhvatnim pristupom.

“U tom smislu, šta je uloga EU-a? Država Izrael već postoji, i stoga je pred Palestinom proces izgradnje države. EU od svog osnivanja pruža podršku Palestinskoj nacionalnoj upravi u procesu uspostave potrebnih institucija na putu izgradnje palestinske države”, rekao je Berger.

Istakao je da je potrebno da konačno djeluju posrednici kako bi između dviju suprotstavljenih strana bilo postignuto dugoročno rješenje.

Naglasio je i kako je EU uvijek bila protiv izgradnje jevrejskih naselja na palestinskom teritoriju.

Dodao je da Brisel ulaže značajne napore kako bi bilo pronađeno rješenje i za pitanja palestinskih izbjeglica i infrastrukture.

Na kraju je još dodao da EU pokušava dati doprinos u postizanju mirovnog rješenja za sirijsku krizu i dostavi humanitarne pomoći toj zemlji.

Američki predsjednik Donald Trump je krajem 2017. godine priznao Jerusalem kao “glavni grad Izraela”. I pored oštrih reakcija Palestinaca i međunarodne zajednice, američka administracija odbija povući ovu odluku.

Izrael trenutno pod okupacijom drži 85 posto historijskog palestinsakog teritorija koji se prostire na 27.000 kilometara kvadratnih, dok Palestinci mogu koristiti svega 15 posto.

Područja pod okupacijom koje Palestinci mogu djelimično koristiti su Istočni Jerusalem, Zapadna obala i Pojas Gaze, a Palestina u ovim regijama želi puni suverenitet.