Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU izrazila podršku Švedskoj nakon napada u Stockholmu

stockholm – napad1

Zemlje članice Evropske unije izrazile su podršku i solidarnost sa Švedskom nakon što je švedski premijer saopćio da je u centru Stockholma izveden teroristički napad u kome je korišten kamion.

– Napad na našu državu članicu je napad na sve nas. Jedan od najdinamičnijih i najživopisnijih evropskih gradova napali su oni koji žele da naškode našem načinu života – izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

On je naglasio da izražavaju solidarnost s narodom Švedske te da švedska vlada može računati na Evropsku komisiju da će joj pomoći na svaki mogući način.

– Moje je srce uz Stockholm ovog popodneva. Moje su misli uz žrtve, njihove porodice i prijatelje današnjeg užasnog terorističkog napada – objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert također je reagovao na vijest o napadu.

– Naše su misli uz građane Stockholma, rodbinu žrtava, povrijeđene, spasioce i policajce. Zajednički se suprotstavljamo terorizmu – navodi on u postu na Twitteru.

Švedski nordijski susjedi zakođer su izrazili zgražanje terorističkim napadom.

– Užasne vijesti iz Stockholma. Naše su misli uz susjede i prijatelje u Švedskoj – napisao je finski premijer Juha Sipila na švedskom jeziku na svom Twitter nalogu.

Danski ministar vanjskih poslova Samuelsen, obraćajući se novinarima u Beču, izrazio je tugu zbog napada i pozvao je na veću saradnju među zemljama u borbi protiv terorizma.

– Užasno je saznanje o tom terorističkom napadu, to je zapanjujuće i mi moramo da se borimo protiv ovog terorističkog zla koje se pojavljuje u Evropi. Ono što možemo učiniti je da ostvarimo tješnju saradnju u razmjeni podataka, razmjeni informacija koje posjedujemo o tim terorističkim ćelijama ili o teroristima – kazao je Samuelsen, prenosi Reuters.