EU “je ispustila stratešku loptu” na zapadnom Balkanu

Francisco de Borja Lasheras

Udruženje Infohouse najavilo je za petak u Sarajevu prezentaciju novog izvještaja Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) čiji autor je Francisco de Borja Lasheras.

Izvještaj pod nazivom “Povratak nestabilnosti: kako migracija i politike velike moći ugrožavaju zapadni Balkan” istražuje novu borbu za prevlast koja se odvija na zapadnom Balkanu.

– Suočena s drugim vanjsko-političkim izazovima, EU je kolektivno “ispustila stratešku loptu” na zapadnom Balkanu i uglavnom zauzela menadžerski i ponekad nedosljedni pristup koji se isključivo fokusira na gašenje gurućih problema. Neriješeni sukobi, latentne napetosti i slabe institucije su i dalje prepreke za transformativne napore EU-a – navodi se u izvještaju i dodaje da su „višegodišnje krize EU-a smanjile vjerodostojnost i privlačnost Europe u regiji, što je dodatno oslabilo njenu moć“.

– EU treba jasno dati do znanja državama zapadnog Balkana da je puno, a ne sekundarno članstvo nešto čemu mogu i trebaju stremiti, pod uvjetom da ispunjavaju uvjete i da je stoga prisutan stvarni napredak na temeljima demokracije, vladavine prava i dobrog upravljanja. Ali također treba osigurati da strateški savezi s ne-europskim silama, posebice kad to poravnanje ide protiv europskih interesa, na kraju ne naruše krhku koheziju Europske unije – kaže autor izvještaja Francisco de Borja Lasheras.

Autor će narednih dana prezentirati osnovne nalaze tog izvještaja predstavnicima civilnog društva i diplomatske zajednice u BiH i sa njima diskutirati o trenutnoj situaciji u državi i okruženju.