Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU je prepoznala ključnu ulogu Turske u smanjenju izbjegličkog vala

tsipras

Grčki premijer Alexis Tsipras kazao je kako je ključnu ulogu u smanjenju vala migranata u Evropu imala Turska i da je to prepoznala i Evropska unija (EU).

“Evropski lideri prepoznali su ključnu ulogu Turske u smanjenju migrantskog vala, ali i važnost odnosa između Grčke i Turske kada se radi o smanjenju i kontroli migrantskog vala”, kazao je grčki premijer.

Kako grčki premijer kaže, evropski lideri su se dogovorili da se radi na mehanizmu koji bi trebao omogućiti preusmjeravanje izbjeglica u zemlje EU dok se nalaze u Turskoj, prije nego što dođu na teritorije EU. Mehanizam bi na snagu trebao stupiti u februaru sljedeće godine.

Nakon Samita Evropske unije u Briselu, Tsipras je u izjavi novinarima kazao kako je bilateralna saradnja o pitanju izbjeglica između Grčke i Turske veoma važna.

Tsipras smatra da je neophodno migrante koji se nalaze u Evropi, a koji ne ispunjavaju uslove da postanu azilanti, poslati nazad u matičnu zemlju, kao i da Turska treba primjenjivati sporazume u cjelosti, koje je postigla s EU i Grčkom vezano za izbjegličku krizu.