Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“EU još 2011. znala za prevare s dizelskim motorima”

janez potocnik

Činjenica da se u automobile ugrađuju dizelski motori s većim ispustima štetnih emisija od onih koje su proizvođači deklarirali bila je poznata još prije nekoliko godina, ali je stvar pometena pod tepih, tvrdi Janez Potočnik, bivši europski povjerenik za okoliš i prostor.

“Još u martu 2011. godine, kad sam bio povjerenik Evropske komisije, izdali smo priopćenje za javnost kako postoje dizelski motori s bitno većim ispustima od deklariranih i da je vrlo vjerojatno da se radi o prijevari proizvođača”, kazao je Potočnik u Ljubljani tokom predavanja slovenskim menadžerima o održivom industrijskom razvoju, a prenosi u petak ljubljansko “Delo”.

Budući da tada nije bilo reakcije, došlo je do sadašnjeg skandala oko Volkswagenovih dizel vozila s ugrađenim programom koji pri testiranju vozila pokazuje niže emisije štetnih tvari, čime je nanesen “velik udarac evropskoj industriji”, kazao je Potočnik, koji sada djeluje kao supredsjedatelj foruma UN-a o održivom razvoju koji se bori za promjene u industriji i održivi razvoj.

Potočnik je slovenskim menadžerima na predavanju kazao da je potreban nov industrijski model, kako zbog prevelike degradacije prirode uslijed pretjeranog iskorištavanja njenih resursa, tako i zbog smanjivanja konkurentnosti starog industrijskog modela jer se očekuje da će cijene sirovina početi jako rasti.

Upravo zbog tih trendova u budućnosti će doći u prednost kompanije koje već sada u praksi uvode načela održivog ekonomskog  razvoja, kazao je Potočnik.

Kao primjer primjene te nove industrijske prakse istaknuo je kompanije BMW i Caterpillar.

“Oni već sada obnavljaju motore vozila kojima je istekao ekonomski životni vijek. BMW ih ugrađuje u svoje nove automobile, a Caterpillar u nove radne mašine”, naveo je bivši evropski povjerenik za okoliš Janez Potočnik.