Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU lansirala dva satelita

galileo eu satelit

U noći s četvrtka na petak u orbitu su uspješno poslana dva satelita iz konstelacije Galileo: Alba i Oriana, potvrdilo je Predstavništvo Evropske komisije u Zagrebu.

Elzbieta Bienkowska, evropska povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika preduzeća, izjavila je:

“Ispunjavamo svoje obećanje da ćemo infrastrukturu Galileo izgraditi na vrijeme i u granicama budžeta. Cilj Komisijine svemirske politike jest potaknuti dinamično, inovativno unutarnje tržište za svemirske aplikacije, te podržati razvoj robusne evropske industrije koja će biti konkurentna na globalnom nivou i postići velike stvari”.

Galileo je program EU-a kojemu je cilj razviti sistem za globalnu satelitsku navigaciju. Komisija namjerava omogućiti pružanje početnih usluga iz programa Galileo tokom narednih godina, kako se konstelacija satelita bude dopunjavala.

Sve usluge postat će dostupne do 2020., a koristit će čitavu mrežu Galileo s trideset satelita i potpornih stanica na Zemlji. U orbiti je trenutno deset satelita, što znači da smo na dobrom putu da ostvarimo cilj u predviđenom roku.