EU od Srbije i Kosova očekuje da poštuju postignute sporazume

maja-kocijancic

ortparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič je, povodom jučerašnjih događaja na Kosovu, pozvala vlasti i Kosova i Srbije da pokažu neophodnu suzdržanost i zrelost kako trenutna situacija na teritoriji Kosova ne bi dalje eskalirala.

– Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rješavati u okviru dijaloga koji se vodi pod pokrovoteljstvom EU, a čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. To su potvrdili predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić tokom njihovog sastanka s visokom predstavnicom Mogherini prošlog petka – kazala je Kocijančić u izjavi za Fenu.

Podvukla je da EU osuđuje događaje na Kosovu koji su protiv normalizacije odnosa.

– Od obje strane, Srbije koja vodi pregovor sa EU o pristupanju, te od Kosova koje je potpisalo Sporazum o stabilizaciji i priduživanju, očekuje se da u potpunosti i riječima i djelima poštuju sporazume postignute dijalogom – poručila je

Na pitanje da li će Mogherini prilikom najavljenog večerašnjeg sastanka s Vučićem u Beogradu, također posjetiti i Prištinu i razgovarati s tamošnjim predstavnicima vlasti, Kocijančić je kratko odgovorila “mogli ste vidjeti da je visoka predstavnica razgovarala s oba predsjednika.”

Direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić uhapšen je jučer u Sjevernoj Mitrovici gdje je prisustvovao unutrašnjem dijalogu o Kosovu, nakon što nije ispoštovao odluku kosovskih vlasti kojom su mu zabranili ulazak na Kosovo.

Pripadnici interventne policije Kosova izvršili su upad u objekt Mitrovačkog dvora gdje se održavao okrugli stol političkih predstavnika Srba, prenose mediji.

Đurića je više policajaca sprovelo do policijske stanice u Prištini, gdje je saslušan, a nakon toga je odvezen na administrativni prijelaz Merdare, gdje ga je preuzela srpska policija dok mu je u Kuršumliji ukazana ljekarska pomoć nakon čega se uputio za Beograd.