Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU osigurala sredstva za Centar za socijalni rad u Bosanskom Šamcu

Samac – Centar za socijalni rad

Europska unija je kroz projekt “Jačanje lokalne demokratije/demokracije LOD IV” osigurala sredstva za opremanje Centra za socijalni rad u Šamcu, kao i za nabavku materijala za rad.

Centar je bio u potpunosti poplavljen i uništen u katastrofalnim poplavama u maju 2014. godine te je uz finansijsku podršku međunarodnih donatora i Opštine Šamac obnovljen i opremljen.

Kapaciteti Centra su povećani te je omogućeno pružanje usluge za više od 1.500 korisnika godišnje.

Centar pruža i široku paletu usluga za zajednicu, kako podrške za najranjivije grupe te podrška za djecu sa poteškoćama u razvoju i odrasle s invaliditetom. Novoizgrađeni objekat će imati i Dnevni centar za djecu i mlade, usluga koja nije prije bila dostupna u Šamcu.

U okviru ovog projekta organizovana je i obuka roditelja odnosno psihosocijalna pomoć, radionica za roditelje djece sa smetnjama u razvoju te razmjena iskustva sa Dnevnim centrom iz Dervente.

Pored sredstava koje je uložila Europska unija u opremanje, Vlada Švicarske, Vlada Kraljevine Norveške te općina Šamac su uložili sredstva u renoviranje objekta.

Projekat “Jačanje lokalne demokratije/demokracije – LOD IV” provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija, a finansira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć u iznosu od dva miliona eura, saopćeno je iz UNDP-a.