EU osigurala tri miliona eura za zapošljavanje ranjivih kategorija

eu projekat zaposljavanje3

Evropska unija osigurala je putem projekta nazvanog “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” tri miliona eura, a time bi trebalo biti osigurano 600 radnih mjesta, dok bi oko 2.000 ljudi trebalo proći određene dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

Kako je istaknuto danas u Sarajevu, kada su dodijeljeni certifikati za 15 projekata zapošljavanja u lokalnim zajednicama širom BiH, ovo je samo pomoć lokalnim vlastima na smanjenju broja nezaposlenih jer je nezaposlenost u BiH ocijenjena gorućim problemom.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar- Wigemark naglasio je da građani BiH žele nova i bolja radna mjesta, a iako statistika govori o smanjenju broja nezaposlenih i bh. vlasti rade na platformi koja će osigurati otvaranje novih radnih mjesta, sve to ide dosta sporo.

Naglasio je potrebnim i da se usvoji strategija zapošljavanja čime bi se također osiguralo izdvajanje značajnijih sredstava za poticaj zapošljavanju, a najavio je i da je EU u tom smislu spremna pomoći i putem određenih grant sredstava.

– Radi se o direktnoj budžetskoj podršci vlastima BiH za rješavanje ovog pitanja. Pod uvjetom da do ljeta bude pripremljena takva strategija, EU će sa svoje strane na to odgovoriti – poručio je Wigemark.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović iznio je podatke koji govore o zabrinjavajućem broju nezaposlenih posebno kada su u pitanju mladi i žene, a istaknuo je i da su zavodi za zapošljavanje nedovoljno kapacitirani za značajnija ulaganja.

Dodao je da je BiH na dnu ljestvice kada je u pitanju izdvajanje sredstava za poticaj zapošljavanju, jer zemlje regiona poput Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije izdvajaju od sedam do deset hiljada eura po jednom radnom mjestu.

– Srbija je u 2016. godini po osnovu podrške zapošljavanju za 20 projekata, odnosno investicija izdvojila 73 miliona eura, a Makedonija za sedam projekata 56 miliona eura. BiH u ovom smislu zaostaje – kazao je Šarović.

Ovaj projekt trebao bi osigurati radna mjesta za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama. Njime bi se trebalo doprinijeti reformi tržišta rada u BiH. Projekt implementira Međunarodna organizacija rada (ILO).