EU otvara pregovore o djelovanju Frontexa na području BiH

zvizdic eu bih (5)

Vijeće Evropske unije donijelo je odluku o odobrenju otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom o sporazumu Evropske unije i Bosne i Hercegovine o djelovanjima koja Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu- Frontex provodi na državnom području Bosne i Hercegovine.

Odluka je ove sedmice objavljena na internet stranici Vijeća EU.

– Evropska komisija se ovlašćuje za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Pregovori se vode uz savjetovanje s Radnom skupinom Vijeća za granice. Komisija obavještava Evropsku službu za vanjsko djelovanje o napretku pregovora, za koje Evropska služba za vanjsko djelovanje pruža potporu i savjete. Komisiji pomaže predstavnik Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu u svojstvu tehničkog stručnjaka – navedeno je u odluci koju potpisuje predsjednik Vijeća EU.

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu- Frontex je i ranije sarađivala s bh. vlastima, ali bi novi sporazum tu saradnju trebao proširiti u sklopu većih ovlaštenja i nadležnosti Frontexa. O njima je još u julu ove godine u intervjuu za Fenu govorio izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Leggeri je tada posjetio Bosnu i Hercegovinu. Frontex (francuski: Frontières extérieures – vanjske granice) je agencija Evropske unije koja ima u mandatu podršku upravljanja granicama i obalskim stražama. Oformljena je 2005.godine, međutim, 2015. i 2016. proširen joj je mandat zbog migracijske krize.

Leggeri je tada za Fenu pojasnio da je proširenje mandata Frontexa bio politički odgovor Evropske unije na migracijsku krizu koja se u to vrijeme pojavila kao problem.

– Frontex će biti prisutniji u BiH i pružit će podršku državi na njenom putu ka članstvu u EU – rekao je Leggeri.