povjerenica za unutrašnju politiku

EU počinje s otvaranjem vanjskih granica u julu

granica-njemacka

Na današnjem sastanku ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da bi otvaranje unutrašnjih granica Schengena trebalo biti završeno do kraja juna, a postepeno otvaranje vanjskih granica EU bi trebalo početi u julu

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson poručila je da je potrebno da sve zemlje članice Evropske unije (EU) do kraja juna otvorene granice jedni prema drugima, dok bi do otvaranja vanjskih granica Unije trebalo doći početkom jula.

Na današnjem sastanku ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da bi otvaranje unutrašnjih granica Schengena trebalo biti završeno do kraja juna, a postepeno otvaranje vanjskih granica EU bi trebalo početi u julu.

Johansson je nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU kazala da je zadovoljna odlukom nekih zemalja EU da otvore granice unutar Unije.

Na sastanku je ocijenjeno da je ukupna epidemiološka situacija u EU pozitivna što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutra Schengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja mjeseca.

“Od početka jula trebali bismo postepeno razmotriti uklanjanje ograničenja putovanja za strance u zemlje EU”, izjavila je Johansson.