Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

EU pomaže BiH da uspostavi sistem za uklanjanje animalnog otpada

23/11/2016

Sistem za uklanjanje animalnog otpada potrebno je uspostaviti u BiH, jer se odlaže na svim dozvoljenim i nedozvoljenim prostorima. Imajući u vidu da je to potencijalna opasnost za prenose raznih vrsta bolesti danas je u Sarajevu predstavljen projekt „Tehnička pomoć u oblasti upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH“ (ABP).

– Procjena je da BiH generira oko 40.000 tona animalnog otpada, te se navedenim projektom treba uspostaviti sistem da taj otpad prođe jednu vrstu kategorizacije po osnovu koliko predstavlja rizik po zdravlje životinja i ljudi – izjavio je viši stručnjak za zdravlje životinja i legislativu za ABP Nihad Fejzić.

Do sada iz ove oblasti na nivou države imamo zakonodavstvo u skladu s EU, ali se ne provodi na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou. Zato će projekt pružiti podršku harmoniziranom pristupu upravljanju životinjskim nusproizvodima na području države.

Studija izvodljivosti, koja će biti izrađena tokom projekta, pokazat će, kaže Fejzić, na koji način će se regulirati otpad. To se može učiniti kroz spalionice, koje ne postoje u BiH.

– Jedna se trenutno gradi u Kaknju, te očekujemo da dođe do simbioze projektnih aktivnosti i onoga što rade privatni investitori u BiH – dodao je Fejzić.

Također, očekuje se da će navedeni projekt, kako je istakao, predstavnik Delegacije EU u BiH Andrea Vera, smanjiti rizik za ljudsko i životinjsko zdravlje i poboljšati sposobnost BiH da da tačne statističke podatke oblasti količine životinja, što traži Evropska unija.

– Njegova važnost ogleda se i u ispunjavanju uvjeta za izvoz namirnica životinjskog porijekla, jer se EU inspekcijama mora dokazati da problem otpada riješavamo na najbolji način – kazao je predstavnik Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

EU je osigurala 1,6 miliona eura za ovaj projekt koji je počeo u junu, a bit će okončan za dvije godine.

– U prvoj komponenti radit će se na izradi Strategije o upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla, a u drugoj na izradi Studije izvodljivosti koja će procijeniti sve tehnološke opcije i predložiti riješena za animalni otpad – kazala je voditeljica projektnog tima Sanja Čelebićanin.

Komentari