Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU pomaže zemlje Zapadnog Balkana s 50 miliona eura

skoplje_eu_crnadak

Ministri energetike zemalja Zapadnog Balkana, sastali su se danas u Skoplju u prisustvu evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore za proširenje Johannesa Hahna, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku u glavnom gradu Makedonije ministri su razgovarali o implementaciji odluka sa samita u Parizu i o očekivanjima od narednog samita u Trstu, u Italiji, u okviru Berlinskog procesa.

Nakon sastanka je saopćeno da će EU putem Programa za regionalnu energetsku efikasnost pomoći zemlje Zapadnog Balkana sa 50 miliona eura za finansiranje energetskih projekata.

Han je poručio kako će, kako je kazao, “predviđene finansije značajno pomoći javnom i privatnom energetskom sektoru u svih šest država i doprinjeti štednji energije i smanjenju emisije štetnih gasova”.

U Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije je također održan i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova balkanskih zemalja kojem je prisustvovao i Hahn te italijanski podsekretar Ministarstva vanjskih poslova Vincenzo Amendola i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Na ovom sastanku su razmatrana pitanja u oblasti regionalne saradnje u različitim segmentima, s posebnim naglaskom na zajedničke izazove regionalnog ekonomskog prosperiteta i povezivanje zemalja u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije u cilju integracija balkanskih zemalja u Evropsku uniju.